Ergologie

 

 

 

De PRPP bij zelfregulerend handelen

2-daagse cursus
Cursusbedrag € 1.075,-

Dinsdag 11 juni en dinsdag 2 juli 2024
Cursustijden 09.00 - 17.00 uur

Locatie Aristo Utrecht Lunetten
Voor PRPP-Assessment geschoolde ergotherapeuten

 

De PRPP bij zelfregulerend handelen is een specifieke toepassing van de PRPP-Assessment. Het is een doorontwikkeling van de eerdere cursus ‘Vakantietaak’, welke niet meer wordt gegeven.

Let op: Deze cursus is alleen voor ergotherapeuten die minimaal de PRPP-Assessment cursus gevolgd hebben.

 

Achtergrond

Zelfregulering is het vermogen om goede keuzes te maken uit de eigen gedragsmogelijkheden en deze gedragingen zelf of samen met anderen te realiseren, evalueren en verbeteren. Zelfregulerend handelen betekent dat een persoon een activiteit doelgericht kan uitvoeren en daarbij verantwoordelijke keuzes kan maken voor zijn/haar eigen handelen. Denk hierbij aan:

- Planning en time management
- Afspraken maken en nakomen
- Systematisch en georganiseerd te werk gaan
- Passend (sociaal) gedrag vertonen
- Grenzen kunnen aanvoelen en ernaar handelen
- Reflecteren, omgaan met feedback
- Reguleren van prikkels

Als ergotherapeut komen we cliënten (kinderen en volwassenen) tegen die activiteiten prima kunnen uitvoeren waarbij je toch ander (gezonder) gedrag wilt zien, omdat ze anders op lange termijn de taken niet meer kunnen uitvoeren. Ook zijn er cliënten die moeite hebben met activiteiten, maar waarbij de oplossing (deels) zit in ander gedrag. Denk aan een cliënt met een beperkte belasting-belastbaarheid; het stapelen van activiteiten of het te weinig pauzes nemen tijdens een activiteit zal uiteindelijk leiden tot een nog verminderde belastbaarheid. Hij/zij zal misschien prima de kookactiviteit kunnen uitvoeren maar daarna zo moe zijn, dat er geen energie is om het op te eten. Of de cliënt met post-COVID die werkt in een kledingwinkel, waarbij het uitrekenen van het geld dat teruggeven moet worden aan de klant zoveel cognitieve activiteit vraagt dat het niet correct gebeurt en dat een werkdag niet vol te houden is.

Bij deze cliënten levert een ‘traditionele’ PRPP-Assessment op het niveau van de activiteit informatie op, maar geeft het niet altijd voldoende richting aan een effectieve behandeling. Door het PRPP-Assessment en de PRPP-Interventie te richten op het zelfregulerend vermogen, krijg je concretere handvaten hoe je jouw cliënt kan ondersteunen richting een hoger beheersniveau. Het nieuwe aan deze specifieke toepassing is dat je de taak op een overstijgend niveau formuleert, namelijk zelfregulatie. Bijv niet 'een taart bakken', maar 'gezond gedrag vertonen tijdens het taart bakken'. Je fase 1 richt zich dan niet op de deelstappen van de taart, maar op de deelstappen van het gezonde gedrag.

Dit is zowel bij kinderen als volwassenen toepasbaar. Denk aan kinderen die de goal-plan-do-check methode leren toepassen, moeders met post-COVID die hun kind aankleden en proberen hun prikkels te doseren of volwassenen met hersenletsel die moeten oplossen hoe om te gaan met een complexe verkeerssituatie of een moeilijk gesprek.

Cursus

Op de eerste cursusdag staan we stil bij de achtergrond van deze specifieke toepassing van het PRPP-Systeem. We starten vervolgens met de PRPP-Assessment bij zelfregulerend handelen, waarbij we oefenen aan de hand van beeldmateriaal. We geven daarnaast vast een doorkijkje naar de toepassing van de PRPP-Interventie ten behoeve van het zelfregulerend handelen. Daarnaast is er aandacht voor de taakselectie; hoe selecteer je een taak die bij de handelingsvraag van jouw cliënt past, betekenisvol is en tegelijkertijd uitdagend genoeg is? Tussen de eerste en tweede dag ga je actief aan de slag met wat je geleerd hebt. De tweede dag staat in het teken van de casuïstiek van de deelnemers. Voor PRPP-Interventie geschoolden maken we een koppeling naar het ontwerpen van de interventie door te kijken welke descriptoren we combineren met als doel het zelfregulerend handelen te verbeteren.

Wil je meer weten over de wetenschappelijke verantwoording? Kijk dan bij Wetenschap en PRPP.

 

Docenten
De cursus wordt gegeven door Daniël du Corbier en Marieke Rothuizen-Lindenschot. Zij zijn beiden PRPP-docent, lid van het internationale PRPP netwerk en ergotherapeut.

Accreditatie en certificering
Er zal accreditatie worden aangevraagd, zodra dit is toegekend wordt hier het aantal studiepunten vermeld. Daarnaast ontvangt u op de laatste dag een certificaat.
(Voor aanmelden voor de cursus is ADAP-registratie niet noodzakelijk.)

Cursuslocatie
Aristo Utrecht Lunetten, Brennerbaan 150, 3524 BN Utrecht.
Deze locatie is zowel per openbaar vervoer (trein) als per auto goed bereikbaar. Aristo Utrecht Lunetten beschikt over parkeerplaatsen op eigen terrein, parkeerkosten voor 1 dag € 7,50. Rondom Aristo Utrecht Lunetten liggen gratis maar beperkt openbare parkeerplaatsen.
www.aristo.nl

 

Inschrijven

Bij inschrijving geeft u bij uw factuurgegevens aan en of uzelf of uw werkgever betaalt.

Let op: betaalt uw werkgever? Vraag dan van tevoren de factuurgegevens op bij uw werkgever (naam, adres, referentie / kostenplaats / ordernummer, emailadres). Indien een factuur later dient te worden aangepast wordt hiervoor € 52,50 administratiekosten berekend.

U kunt kiezen voor direct via iDEAL betalen of voor een factuur met een betalingstermijn van 30 dagen. In beide gevallen volgt de factuur direct via de mail.

De inschrijving loopt via een portal waarbij je een login maakt op basis van je mailadres en een zelfgekozen wachtwoord. Via de portal heb je inzage in informatie over de cursus, de factuur en kun je vragen stellen, wijzigingen doorgeven, etc.


Klik hier om het inschrijfformulier 2024 te openen

 

Uw inschrijving is compleet wanneer u na ontvangst van de factuur voor deelname het cursusbedrag heeft overgemaakt. U ontvangt een bevestiging van betaling en deelname.

Deze inschrijving stopt als er voldoende cursisten en reservecursisten voor 2024 zijn genoteerd.

 

Bij inschrijving voor een cursus aangeboden door Ergologie zijn de volgende leveringsvoorwaarden van kracht:
Klik hier voor de algemene voorwaarden

Als je een klacht hebt dan horen wij die graag en handelen wij die zo snel en zo goed mogelijk af. De klachtenprocedure kun je lezen als punt 13 van de algemene leveringsvoorwaarden.
Klik hier voor de algemene voorwaarden